5 maart – Heleen van Els – Het Evangelie naar Maria Magdalena

schermafbeelding-2016-09-12-om-10-50-08Van Het evangelie naar Maria Magdalena zijn 2 tekstfragmenten uit de 2 eeuw na Christus gevonden. De theologe en dichteres Maria de Groot heeft de ontbrekende bladzijdes geschreven om het verhaal van “de apostel der apostelen” weer klank te geven. Heleen van Els heeft deze tekst op muziek gezet.

 

De transparante muziek en de bijna toverachtige klanken geven het stuk een mystieke sfeer. Het zweeft tussen Afrikaanse herhalende muzikale thema’s en oude kerkgezang in. Het is een verhaal dat, mede door de vertelster en de verwevenheid met de muziek, binnenkomt zonder dat alles begrepen kan worden .

 

Het muziekstuk wordt voorafgegaan door een inleiding van Cathien Steen – medewerkster van de Evangelisch-Lutherse Kerk. Zij zal de brug slaan tussen de ons bekendezondige en onbelangrijke vrouw uit de bijbel en de vrouwelijke apostel zoals die naar voren komt in het evangelie naar Maria Magdalena en andere apocriefe geschriften.